Voel je in 2 minuten weer goed door je lichaamshouding

Misschien herken je het wel dat je somber bent of moe en dat je lichaam zich ook altijd aanpast aan jouw gemoedstoestand. Heb je dat wel eens bewust opgemerkt?
Het is eigenlijk heel simpel. Als jij somber bent, moe, negatief, last hebt van stress of je gewoon niet goed voelt dan is dat altijd aan je te zien via je non-verbale lichaamshouding. Ook al zeg je het niet, als mensen goed kijken zullen ze wat aan je zien. En dit heeft te maken met het feit dat jouw houding direct representeert hoe jij je van binnen voelt. Je lichaam past zich altijd hieraan aan.

Je non-verbale lichaamstaal laat altijd zien hoe jij je voelt!

Stel, je moet dadelijk een presentatie geven voor een groep mensen en hier ben je verdomd zenuwachtig en onzeker over. Wat gebeurt er direct… je krijgt een sneller hartslag, ademhaling, je hoort veel meer interne dialoog en waarschijnlijk staan je schouders hoger dan normaal. Dit gebeurt meteen. Dit laat heel duidelijk de relatie zien tussen jouw interne gemoedstoestand (in dit geval zenuwachtig en onzeker zijn) en het effect op je lichaam. Nu zal elk gevoel zich op een bepaalde manier representeren in je lichaam. Hoe sterker aanwezig, hoe beter het te merken is. Dus hoe ‘slechter’ jij je voelt, hoe meer jij in een low power pose (naar binnen gerichte houding) gaat staan.

Elk gevoel representeert zich altijd in je lichaam!

Ben je dan eigenlijk een open boek? In feite wel ja. Jouw lichaamstaal vertelt veel.. Dit voelen mensen. Of dit nu bewust is of niet. Dat maakt verder niet uit, je hoeft je namelijk niet voor anderen goed te voelen. Het is wél fijn als je zelf weet hoe je effect kunt hebben hierop! Want als jij je goed voelt, vol energie, zin hebt in de dag en gewoon happy bent, dan vertaalt dit zich óók in je houding. Je staat letterlijk veel meer open. Je kijkt automatisch iets meer om je heen, je schouders staan wat lager en meer naar achteren en je lichaam is letterlijk zachter. Ook wel de high power pose ook wel genoemd.
En wat blijkt nu, door jouw lichaamshouding bewust aan te passen in deze high power pose, ook al voel je je niet goed, dan past je hormoonlevel zich al na 2 minuten aan. Je stresshormoon gaat naar beneden en je hebt veel meer zin om dingen te doen (je wordt o.a. assertiever door de toename van het hormoon testosteron).
Over dit fenomeen is een heel interessante TEDtalk te vinden van Amy Cuddy. Ik raad je echt aan om de tijd te nemen om deze video te gaan zien!

Verander in 2 minuten hoe je je voelt

Conclusie van dit verhaal? Stel dat je merkt dat je je niet goed voelt. Pas dan heel bewust je houding aan. Ook al voelt het misschien nep. Het feit is dat na 2 minuten jouw hormoonhuishouding verandert ten voordele van jou. Ofwel 2 minuten in een high power pose zorgt ervoor dat je je veel beter voelt en 2 minuten in een low power pose heeft het omgekeerde effect.
Zo simpel is het! Probeer het eens voor jezelf uit. Pas het toe bij presentaties, bij gesprekken of gewoon in elke situatie als je merkt dat je je minder goed voelt.

Heel veel succes.

Nieuwsbrief ontvangen?

Ik organiseer regelmatig gratis webinars over persoonlijke ontwikkeling. Als je deze niet wil missen en leuke oefeningen of artikelen in je mailbox wil ontvangen, dan kun je je hier inschrijven.

Alles heeft effect op alles. Kleuren hebben invloed op je, muziek, gedachten. Alles beïnvloedt jouw wereld. Jouw blik en visie. En daaropvolgend wat je doet. Hoe je je gedraagt en beweegt in de wereld. Kunst zien en dat verwoesten. Dat gebeurde met het werk van Barnett Newman met zijn schilderij: ‘Who’s afraid of Red, Yellow and Blue. Dit inspireerde mij tot het maken van dit filmpje.
Soms word ik geraakt en dat inspireert me enorm. Dat een regisseur het voor elkaar krijgt om iets te maken waarbij alles klopt. Dat het opeens geen film meer is, maar dat het echt wordt. Omdat je het voelt. Omdat je gegrepen wordt. Zoals in deze beroemde scene uit de film: ‘Braveheart’. Waarbij William Wallace zijn beroemde speech houdt om het leger te laten vechten voor de vrijheid
Een geweldig mooie filmscene uit: 'The Notebook' over de vraag der vragen: ‘Wat wil je eigenlijk? Deze vraag heeft mij de afgelopen jaren zo vaak bezig gehouden? Het lijkt een makkelijke vraag, maar als je die écht serieus aan jezelf gaat stellen... De mogelijkheid dat je zélf kunt bepalen om een draai aan jouw leven te geven.. een totale omslag van denken.
0 reacties

Laat jouw reactie achter