Voel je in 2 minuten weer goed door je lichaamshouding

Misschien herken je het wel dat je somber bent of moe en dat je lichaam zich ook altijd aanpast aan jouw gemoedstoestand. Heb je dat wel eens bewust opgemerkt?
Het is eigenlijk heel simpel. Als jij somber bent, moe, negatief, last hebt van stress of je gewoon niet goed voelt dan is dat altijd aan je te zien via je non-verbale lichaamshouding. Ook al zeg je het niet, als mensen goed kijken zullen ze wat aan je zien. En dit heeft te maken met het feit dat jouw houding direct representeert hoe jij je van binnen voelt. Je lichaam past zich altijd hieraan aan.

Je non-verbale lichaamstaal laat altijd zien hoe jij je voelt!

Stel, je moet dadelijk een presentatie geven voor een groep mensen en hier ben je verdomd zenuwachtig en onzeker over. Wat gebeurt er direct… je krijgt een sneller hartslag, ademhaling, je hoort veel meer interne dialoog en waarschijnlijk staan je schouders hoger dan normaal. Dit gebeurt meteen. Dit laat heel duidelijk de relatie zien tussen jouw interne gemoedstoestand (in dit geval zenuwachtig en onzeker zijn) en het effect op je lichaam. Nu zal elk gevoel zich op een bepaalde manier representeren in je lichaam. Hoe sterker aanwezig, hoe beter het te merken is. Dus hoe ‘slechter’ jij je voelt, hoe meer jij in een low power pose (naar binnen gerichte houding) gaat staan.

Elk gevoel representeert zich altijd in je lichaam!

Ben je dan eigenlijk een open boek? In feite wel ja. Jouw lichaamstaal vertelt veel.. Dit voelen mensen. Of dit nu bewust is of niet. Dat maakt verder niet uit, je hoeft je namelijk niet voor anderen goed te voelen. Het is wél fijn als je zelf weet hoe je effect kunt hebben hierop! Want als jij je goed voelt, vol energie, zin hebt in de dag en gewoon happy bent, dan vertaalt dit zich óók in je houding. Je staat letterlijk veel meer open. Je kijkt automatisch iets meer om je heen, je schouders staan wat lager en meer naar achteren en je lichaam is letterlijk zachter. Ook wel de high power pose ook wel genoemd.
En wat blijkt nu, door jouw lichaamshouding bewust aan te passen in deze high power pose, ook al voel je je niet goed, dan past je hormoonlevel zich al na 2 minuten aan. Je stresshormoon gaat naar beneden en je hebt veel meer zin om dingen te doen (je wordt o.a. assertiever door de toename van het hormoon testosteron).
Over dit fenomeen is een heel interessante TEDtalk te vinden van Amy Cuddy. Ik raad je echt aan om de tijd te nemen om deze video te gaan zien!

Verander in 2 minuten hoe je je voelt

Conclusie van dit verhaal? Stel dat je merkt dat je je niet goed voelt. Pas dan heel bewust je houding aan. Ook al voelt het misschien nep. Het feit is dat na 2 minuten jouw hormoonhuishouding verandert ten voordele van jou. Ofwel 2 minuten in een high power pose zorgt ervoor dat je je veel beter voelt en 2 minuten in een low power pose heeft het omgekeerde effect.
Zo simpel is het! Probeer het eens voor jezelf uit. Pas het toe bij presentaties, bij gesprekken of gewoon in elke situatie als je merkt dat je je minder goed voelt.

Heel veel succes.

Nieuwsbrief ontvangen?

Ik organiseer regelmatig gratis webinars over persoonlijke ontwikkeling. Als je deze niet wil missen en leuke oefeningen of artikelen in je mailbox wil ontvangen, dan kun je je hier inschrijven.

Je ademhaling is één van de meest krachtige instrumenten die je hebt. Je kunt er je lichaamsprocessen mee beïnvloeden.  Je bent er vaak niet van bewust, maar als je start met jouw ademhaling bewust te gebruiken, dan wordt het je grootste kracht.
Je kunt de staat van stress van je lichaam per direct veranderen door regelmatig ademhaling oefeningen te doen. Het belangrijkste is dat je uitademhaling langer is dan je inademhaling.
Elke emotie geeft een reactie in je lichaam. Soms merk je dat zelf, je voelt bijvoorbeeld je hartslag omhoog gaan, buikpijn een druk op de borst of keel. Oftewel je denkt iets en je lichaam reageert (of je er nu bewust van bent of niet). Op het moment dat je emoties opkropt, kan dit op langere termijn ziekte veroorzaken.
0 reacties

Laat jouw reactie achter