Blog: ‘Het verband tussen lichamelijke klachten en je emoties’

Er zijn een aantal basisdingen die je kunt doen, om op een makkelijke manier gezond te blijven. Hierover schrijf ik de komende tijd artikelen, waarbij ik per artikel steeds 1 tip beschrijf en toelicht. Dit artikel gaat over de relatie tussen emoties en lichamelijke klachten. Wat hebben emoties te maken met gezondheid en wat kun je doen om dat te beïnvloeden?

Elke emotie geeft een reactie in je lichaam. Soms merk je dat zelf, je voelt bijvoorbeeld je hartslag omhoog gaan, buikpijn een druk op de borst of keel. Oftewel je denkt iets en je lichaam reageert (of je er nu bewust van bent of niet).

Op het moment dat je emoties opkropt, kan dit op langere termijn ziekte veroorzaken. Vanuit de Chinese filosofie weten ze dit al heel lang. De Chinese geneeskunde gaat er vanuit dat emoties veelal de dieper liggen oorzaken zijn van lichamelijke klachten. Als een emoties niet goed gevoeld wordt, weggedrukt of juist teveel aanwezig is, dan verstoort dit de energiebanen in je lichaam.

Vanuit de Chinese filosofie geloven ze dat emoties veelal de dieper liggende oorzaken zijn voor lichamelijke klachten.

Als je bijvoorbeeld lange tijd een emotie opkropt, dan geeft dit een kans dat een bepaald orgaan gaat lijden: bijvoorbeeld je huid of je darmen. Omgekeerd evenredig reageer je zelf ook met een emotie als je lichaam niet goed functioneert. Blijf maar eens positief als je je slecht voelt. Het is daarom altijd heel waardevol om echt stil te staan bij hóe je je voelt en wát je precies voelt.

De relatie tussen organen en je emoties vanuit de Oosterse zienswijze

Vanuit de Chinese geneeskunde bestaan er koppelingen tussen de volgende organen en emoties:

In de Nederlandse taal komt de koppeling tussen emoties en je organen ook veelvuldig voor. Veel spreekwoorden zijn erop gebaseerd. Je maakt je zorgen en dat kan ‘zwaar op je maag liggen’ of je bent erg boos en moet letterlijk ‘je gal spuwen’ of er zit je iets dwars: ‘je hebt iets op je lever’.

Bij angst kun je het letterlijk in je broek doen van angst

Bij angst of als je veel spanning hebt kun je ‘het in je broek doen van angst’ en dus vaker naar de wc moeten. En als je verdriet hebt dan kan dit voelen als een beklemd gevoel op je borst dat letterlijk je adem kan benemen. Je kunt dit ook aan jezelf merken door langdurig een oppervlakkig ademhaling te hebben.

Relatie tussen darmen en emoties

Je darmen reageren ook op je emoties. Als je bijvoorbeeld veel last hebt van verstopte darmen (obstipatie), dan houd je letterlijk ook veel vast. Je kan moeite hebben met loslaten en wil misschien te graag vasthouden aan het oude. Aan de andere kant zegt diarree iets over dat je het allemaal niet meer kunt verteren. Dus dat je misschien wel teveel op je bord neemt of krijgt.

Gevolgen van het onderdrukken van emoties

Wat kun je nou precies met deze informatie? Nou allereerst is het belangrijk dat je bewust wordt van je gevoel en de bijbehorende emotie. Iedereen ervaart elke emotie, ook al vindt je er misschien wat van. We willen misschien niet boos zijn of jaloers of verdrietig, maar je voelt je nou eenmaal af en toe zo. Op het moment dat je een bepaald gevoel langere tijd onderdrukt, blijven je cellen in verkramping en kunnen daardoor niet ontladen. Dit zorgt ervoor dat de functie vermindert, je weerstand omlaag gaat en je vatbaarder bent voor ziektes.

Door het onderdrukken van emoties blijven cellen in verkramping, waardoor ze niet meer goed functioneren

Dit is natuurlijk niet een situatie die zich voordoet op de korte termijn. Dus bijvoorbeeld als je even boos bent. Dit heeft alles te maken met dat je de boosheid opkropt en telkens dat gevoel blijft houden. 

Oefeningen voor je lichaam om meer weerstand te krijgen

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen door naar je lichaam te luisteren. Klinkt lekker simpel en dat is het natuurlijk niet als je dat nooit hebt gedaan. Het feit is wel dat als je signalen van je lijf oppikt en ernaar luistert, dit helpt om je weerstand op te bouwen. Hoe doe je dat dan? 

Oefening 1: Sluit elke dag meerdere keren je ogen voor een paar minuten en duik in je lichaam.

Neem elke dag tijd voor jezelf. Dit kun je perfect doen op de wc, waar je privacy hebt en rust. Als je je ogen dicht hebt, wordt je dan bewust van wat je voelt door je lichaam kort te scannen. Hoe is je ademhaling? Hoe voelt je hoofd, nek, borst, rug, bekken, benen, voeten etc.? Je snapt het wel. Als je merkt dat je ergens in je lijf een druk voelt of spanning blijf er een paar ademhalingen bij  met je aandacht. Zo simpel is het. Probeer niks te veranderen, maar observeer het gevoel. En benoem het in je hoofd. Je zult merken dat deze aandacht al ruimte creëert, waardoor je cellen zich ontspannen.

Oefening 2: Uit een emotie als je deze voelt.

Laat je emotie zien als je dit voelt. Dit kun je op meerdere manieren doen: praat erover, huil, benoem het in gedachten, ga sporten of mediteer. Hoe specifieker je de emotie kunt ophalen en uiten hoe meer je cellen zich kunnen ontladen en dus hoe beter het voor jezelf is. Denk maar eens aan hoe opgelucht je je kunt voelen als je een moeilijk gesprek aangaat, of als je lekker gehuild hebt. Als je op dat moment in gesprek bent en je kunt even niks met die emotie, benoem het dan in ieder geval in jezelf: ‘ik voel nu dit op deze plek in het lichaam’. 

Oefening 3: Geef jezelf toestemming om te voelen

Op het moment dat je een emotie voelt is het niet alleen belangrijk om het te uiten (zie oefening 2), maar ook om jezelf toestemming te geven het te voelen. Je kunt dan tegen jezelf zeggen: ‘Deze emotie mag er zijn’. Je zou er nog dieper op in kunnen gaan door aan jezelf te vragen wat de emotie jou wil vertellen. Welk antwoord komt er in je op? Je leert jezelf zo steeds beter kennen. 

Meditatie om je emoties te voelen

Meditatie kan een fijne oefening voor jezelf zijn om je emoties te voelen. Deze meditatie (behorende bij de reeks ‘Leer in 5 dagen 15 minuten  mediteren) gaat hier op in.

Hopelijk heb je wat aan deze tips. Op mijn YouTube kanaal: ‘Bij Nicole‘, staan nog veel meer meditaties en oefeningen die je helpen om je goed te voelen.

Succes!

 

Je ademhaling is één van de meest krachtige instrumenten die je hebt. Je kunt er je lichaamsprocessen mee beïnvloeden.  Je bent er vaak niet van bewust, maar als je start met jouw ademhaling bewust te gebruiken, dan wordt het je grootste kracht.
Je kunt de staat van stress van je lichaam per direct veranderen door regelmatig ademhaling oefeningen te doen. Het belangrijkste is dat je uitademhaling langer is dan je inademhaling.
Elke emotie geeft een reactie in je lichaam. Soms merk je dat zelf, je voelt bijvoorbeeld je hartslag omhoog gaan, buikpijn een druk op de borst of keel. Oftewel je denkt iets en je lichaam reageert (of je er nu bewust van bent of niet). Op het moment dat je emoties opkropt, kan dit op langere termijn ziekte veroorzaken.
0 reacties