De perfecte oefening voor je 10 levensbehoeften!

Hi lieve lezer!

Hoe gaat het met jou nu aan het begin van 2018? Heb je alles voor elkaar en voel je je gelukkig? Of knaagt er misschien nog wat? Heb je het idee dat je misschien wat mist? Als je dat idee hebt, dan kan het zijn dat je iets mist binnen de fundamentele behoeften die ieder mens heeft. Deze behoeften kunnen we onderverdelen in de volgende aspecten:

✓ Liefde & verbinding, ✓ Erkenning, ✓ Iets voor de wereld betekenen, ✓ Vrijheid, ✓ Zekerheid en ✓ Persoonlijke groei.

Om dit iets breder te trekker kun je ook praten van tien levensprocessen (zoals Robert Bridgeman heel mooi uitlegt in zijn boek ‘Start vandaag met lichter leven’). Namelijk:

1. Persoonlijke groei,
2. Gezondheid,
3. Relaties en liefde,
4. Professionele ontwikkeling,
5. Spirituele ontwikkeling,
6. Opleiding en cursussen,
7. Financiële situatie,
8. Uitdagingen in het leven,
9. Huis en familie en
10. Geven en bijdragen

Robert Bridgeman stelt heel mooi dat als jij in elk van deze gebieden je passie volgt en daar een goede balans in vindt dat dat je uiteindelijk geluk gaat opleveren. Deze gebieden samen zijn elk als een spaak van een symbolische wiel dat jou helpt groeien als je er aandacht aan geeft. Verwaarloos je een gebied dan is je wiel automatisch minder rond en zal dus minder goed kunnen draaien.

Maar hoe doe je dat dan? Hoe geef je op elk gebied genoeg aandacht. Ook daar heeft hij een heel mooie oefening voor bedacht! Een oefening die mij veel inzicht heeft gegeven en nu hopelijk ook jou. Lees hieronder meer over de oefening van je 10 levensbehoeften voor meer geluk.

“Als alle spaken even lang zijn, is het wiel mooi rond en blijf je makkelijker in beweging”

Oefening van je 10 levensbehoeften voor meer geluk

Stap 1:

Schrijf allereerst de 10 levensprocessen van Robert Bridgeman op een blaadje (zie hierboven). Je kunt eventueel nu gelijk de onderstaande video bekijken, maar dit is niet noodzakelijk voor de oefening. Wat wel belangrijk is, is dat jij jezelf nu de tijd gunt om hiervoor te gaan zitten!

Stap 2:

Schrijf bij elk onderdeel (elk levensproces) op wat je verlangens zijn alsof je alles al hebt. Hieronder heb ik wat voorbeelden per categorie opgeschreven. Door in het ‘nu’ te formuleren, komt alles gelijk meer in je systeem(je went er al een klein beetje aan).

Stap 3:

Denk niet teveel na bij het opschrijven. Het gaat niet om perfect geformuleerde zinnen, het gaat erom dat alles wat in je opkomt op papier komt. Niet nadenken, maar doen dus! Wat zou jij willen in jouw ideale situatie. Laat je pen maar dansen over het papier en gooi alles eruit.

Voorbeelden verlangens van de 10 levensprocessen

1. Persoonlijke groei
Voorbeeld: Je schrijft op dat je veel geduldiger bent, aardiger, dat je veel zelfvertrouwen hebt en dat je jezelf en anderen meer waardeert
2. Gezondheid
Voorbeeld: Je schrijft op dat je 5 kilo lichter bent, dat je meer energie hebt, dat je meer ontspannen bent.
3. Relaties en liefde
Voorbeeld: je schrijft op dat je meer en diepere verbindingen hebt met mensen, dat je je relatie met jezelf heel liefdevol is en dat je dagelijks minstens twee uur quality time hebt met je partner, zonder tv.

4. Professionele ontwikkeling
Voorbeeld: Je schrijft op dat je werk doet waar je echt van houdt, of dat je promotie hebt gekregen, of voor jezelf bent begonnen, of dat je juist minder bent gaan werken.

5. Spirituele ontwikkeling
Voorbeeld: Je schrijft op dat je elke dag mediteert en veel meer inzicht hebt over je gedachten. Of je schrijft op dat je veel meer zelfvertrouwen hebt en volledig luistert naar je intuïtie.

6. Opleiding en cursussen
Voorbeeld: Je schrijft op dat je fantastisch gitaar kan spelen via die muziekschool of leraar of meer vertrouwd bent met spreken in het openbaar door het volgend van een bepaalde cursus. Misschien wil je wel meer weten hoe je zelf je boekhouding doet.

7. Financiële situatie
Voorbeeld: Je schrijft op hoeveel je verdient en wat je daar dan mee gaat doen.

8. Zelfvertrouwen en uitdagingen in het leven
Voorbeeld: Je schrijft op dat je jezelf meer laat zien en hoe je dat gaat doen. Of je schrijft op dat je meer vertrouwt op je lichaam of gezondheid.

9. Huis en familie
Voorbeeld: Je schrijft op dat je woont in je droomhuis en hoe je hier leeft met exact die mensen met wie je wilt zijn. Je kunt beschrijven hoe je met je partner of gezin omgaat en hoe je je tijd met hun spendeert.

10. Geven en bijdragen
Voorbeeld: Je schrijft op dat je iedereen die je tegenkomt een glimlach geeft, of dat je maandelijks geld doneert aan een goed doel of dat je minder vlees eet ter bescherming van het milieu of alleen biologisch ter bescherming van de dieren.

Vergeet vooral niet lekker levendig alles op te schrijven! Ik heb hierboven puur alleen voorbeelden gegeven waar je per categorie aan kunt denken, maar verder het gevoel wat het met mij zou doen weggelaten. Dit is echter wel heel belangrijk om dichter bij je gevoel te komen. Je kunt meer over dit principe teruglezen in het blog over: ‘De Kunst Van Duidelijke Doelen Stellen‘.

Wat is het verband?

Kijk nu eens naar alles wat je hebt opgeschreven? Valt er iets op? Zie je een verband. Voel je wat het is wat jij nodig hebt voor dit jaar? Dit is jouw inzicht! Hier mag je je op gaan focussen. Als jij dit in balans brengt en dat doet op een manier die realistisch (zie ook het blog over: ‘hoe plan je jouw doel‘) dan gaat dit jaar helemaal goedkomen. Succes!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil je regelmatig leuke blogs ontvangen in je mailbox? Of leuke oefeningen die je helpen met je persoonlijke ontwikkeling? Schrijf je dan hier in.

Je ademhaling is één van de meest krachtige instrumenten die je hebt. Je kunt er je lichaamsprocessen mee beïnvloeden.  Je bent er vaak niet van bewust, maar als je start met jouw ademhaling bewust te gebruiken, dan wordt het je grootste kracht.
Je kunt de staat van stress van je lichaam per direct veranderen door regelmatig ademhaling oefeningen te doen. Het belangrijkste is dat je uitademhaling langer is dan je inademhaling.
Elke emotie geeft een reactie in je lichaam. Soms merk je dat zelf, je voelt bijvoorbeeld je hartslag omhoog gaan, buikpijn een druk op de borst of keel. Oftewel je denkt iets en je lichaam reageert (of je er nu bewust van bent of niet). Op het moment dat je emoties opkropt, kan dit op langere termijn ziekte veroorzaken.
0 reacties

Laat jouw reactie achter