Wanneer wordt Paarse Vrijdag overbodig?

 

Het is vandaag paarse vrijdag. Dat weet ik, omdat m’n vriend gisteren thuis kwam met een paarse blouse die hij speciaal voor deze dag had gekocht (hij draagt nooit paars). Maar vandaag wel, want hij als leraar en samen met hem ook vele anderen willen hiermee het signaal afgeven; homo, bi, lesbisch of transgender zijn (of hetero of welk hokje waar dan ook aan wordt gegeven) is normaal.

Het feit dat hier een speciale dag aan wordt besteed, laat in feite zien dat het dat nog steeds niet is. Ook niet in Nederland, waar gelukkig al wel veel meer openheid is dan in vele andere landen. Maar toch heerst er nog steeds een taboe.

 

Ik merkte het eerder ook aan mezelf. Hoewel ik altijd interesse heb in mannen, heb ik vrouwen ook altijd interessant gevonden. Ik kon mezelf echter totaal niet identificeren met het beeld wat er van een biseksuele (of lesbische) vrouw werd geschetst. En het deed ook wat mijn eigenwaarde. Want ben ik dan eigenlijk toch die persoon die zo ingeslepen is in het heersende beeld? Dat beeld van die ‘mannelijke’ vrouw of in het geval van mannen het beeld van die ‘vrouwelijke’ man? In dat hokje voelde ik me absoluut niet thuis.

Dit stereotype beeld is denk ik een grote reden waarom veel mensen zich niet kunnen of willen identificeren met het feit dat ze (ook) interesse hebben in het eigen geslacht. Want dan ‘ben je een bepaald type persoon’.

Wanneer gaat het moment komen dat deze denkwijzen niet meer bestaan. Dat er uberhaupt geen ‘hokjes’ zijn gekaderd. En dat alles gewoon is zoals het is, zonder dat iets als ‘standaard’ of ‘normaal’ wordt gedefinieerd. Hoe zou het zijn als elke mogelijkheid als optie vanaf kinds af aan in elke opvoeding en op elke basisschool onderwezen zou worden?

Want, het wordt tijd dat de (voor)oordelen weggaan. Dat er openheid en vrijheid kan zijn en dat niemand meer ergens voor ‘uit hoeft te komen’. Simpelweg, omdat er geen hokjes hoeven te bestaan waar je invalt. En dat er dus ook geen paarse vrijdag meer hoeft te zijn.

Hoe zou dat zijn? Tot het zover is, ben ik blij dat er zoiets in het leven is geroepen als paarse vrijdag. Zodat kwesties als: oordelen, beeldvorming, verwachtingen en definities van ‘normaal’, landelijk de aandacht kunnen krijgen. En dat geeft altijd weer ruimte voor nieuwe zienswijzen en dus ook voor verandering.

En net zoals het thema van seksualiteit, zit er op elk denkbaar thema wel een bepaalde (voor)oordeel. De vraag is, waar laat jij je door leiden? Laat je je leiden door een heersend stigma waar je (on)bewust wel of niet aan wilt voldoen? Of leidt jij gewoon je leven hoe dat voelt voor jou? Hoe jij bent als persoon, omdat dat bij je past?
Pas als je dat doet kan er ook daadwerkelijk iets gaan veranderen. Zowel bij jou als ook bij anderen. Want jij bent dan misschien wel de inspiratie voor een veranderend wereldbeeld.
Succes!

 

Op de hoogte blijven?

Wil je ook regelmatig leuke nieuwsberichten ontvangen en op de hoogte zijn als ik nieuwe workshops of trajecten geef? Schrijf je dan hier in!

Alles heeft effect op alles. Kleuren hebben invloed op je, muziek, gedachten. Alles beïnvloedt jouw wereld. Jouw blik en visie. En daaropvolgend wat je doet. Hoe je je gedraagt en beweegt in de wereld. Kunst zien en dat verwoesten. Dat gebeurde met het werk van Barnett Newman met zijn schilderij: ‘Who’s afraid of Red, Yellow and Blue. Dit inspireerde mij tot het maken van dit filmpje.
Soms word ik geraakt en dat inspireert me enorm. Dat een regisseur het voor elkaar krijgt om iets te maken waarbij alles klopt. Dat het opeens geen film meer is, maar dat het echt wordt. Omdat je het voelt. Omdat je gegrepen wordt. Zoals in deze beroemde scene uit de film: ‘Braveheart’. Waarbij William Wallace zijn beroemde speech houdt om het leger te laten vechten voor de vrijheid
Een geweldig mooie filmscene uit: 'The Notebook' over de vraag der vragen: ‘Wat wil je eigenlijk? Deze vraag heeft mij de afgelopen jaren zo vaak bezig gehouden? Het lijkt een makkelijke vraag, maar als je die écht serieus aan jezelf gaat stellen... De mogelijkheid dat je zélf kunt bepalen om een draai aan jouw leven te geven.. een totale omslag van denken.
0 reacties

Laat jouw reactie achter