Tijd voor reflectie op het afgelopen jaar!

Het is alweer bijna december! De tijd van Sinterklaas, Kerstmis, lekkere dingen eten en drinken, gezelligheid met familie en vrienden en oud en nieuw. En ook een perfecte maand om stil te staan bij afgelopen jaar. Heb je alles gedaan wat je dit jaar wilde doen? Heb je je doelen gehaald? Ik kwam er in ieder geval van de week achter dat alles wat ik vorig jaar december heb bedacht uit is gekomen. Het werkt dus echt!

Wat wil ik dit jaar allemaal bereiken?

Vorig jaar december ben ik heel bewust gaan nadenken wat ik nou eigenlijk aankomend jaar wilde bereiken. Hoe zou ik me willen voelen als ik een jaar verder zou zijn, wat zou ik dan hebben gedaan, met wie zou ik dan zijn en waar? Dat soort vragen heb ik vorig jaar door me heen laten gaan en er toen een mooi lijstje van gemaakt.

Mijn werkdoelen waren als volgt:

1e DOEL

Ik wil op een ontspannen, duidelijke en energieke manier mijn verhaal kunnen vertellen voor een groep van rond de 10 personen.

2e DOEL

Ik wilde mijn eigen workshop creëren en geven op het gebied van KI (energie) voor rond de 10 personen.

3e DOEL

Ik wilde mijn eigen 4-delige workshop traject maken en geven op het gebied van KI, NLP, beweegoefeningen (op basis van yoga & fysiotherapie) en meditatie voor rond de 10 personen.

4e DOEL

Ik wilde een event organiseren voor een goed doel

5e DOEL

Ik wilde minstens een half uur vroeger opstaan dan normaal voor het ochtendritueel van meditatie, visualisatie, oefeningen, intenties en dagdoelen zetten om zo meer rust te ervaren, leiding te hebben over de dag en meer tijd voor mezelf.

Nog nooit een workshop gegeven

Nog nooit een workshop gegeven

Nou is het geval dat ik in december 2016 nog nooit een workshop had gegeven. Sterker nog, ik had eigenlijk geen flauw idee hoe je zoiets aanpakte. En ik had ook totaal geen ervaring op het gebied van spreken voor een groep mensen. Wel had in 2016 op het podium gestaan bij het Gezondheids Event, maar daar werd ik geïnterviewd en was het niet een presentatie die ik zelf gaf.
En spreken in het openbaar is een redelijke grote angst van mij. Toch is het gelukt. Het is nu (bijna) december 2017 en ik kan met trots zeggen dat ik dit jaar 16 workshops heb gegeven! Ik heb 4 losse workshops gegeven en 3 keer over een 4-delig workshop-traject. Tevens was ik mede organisator van het event: ‘Inspiratieworkshops voor persoonlijke ontwikkeling’ voor het goede doel: Plan Nederland (zie ook de foto).

Zo, dat voelt even goed! Even gewoon ook echt op papier zetten dat ik dit voor elkaar heb gekregen. En daar ook trots op zijn. Daar geloof ik heilig in. Om gewoon te benoemen waar je trots op bent en dat je dat niet hoeft te bagatelliseren. Daar zijn we in de Nederland voor mijn gevoel namelijk ster in. Lekker zo bescheiden mogelijk zijn. En soms is dat een hele mooie eigenschap, maar toch vind ik dat iedereen dit best wat meer zou mogen doen. Want als je nooit trots bent op jezelf… kun je dan ook oprecht ergens tevreden over zijn?

“Als je nooit trots bent op jezelf... kun je dan ook oprecht ergens tevreden over zijn?”

Wat ik deed toen het niet goed ging

Maar… ondanks dat was het zeker niet allemaal koek en ei. Tijdens een speech die ik toen gaf (in januari van 2017) blokkeerde ik volledig. Dit was mijn eerste speech voor een grote groep mensen en ik stond daar met mijn mond vol tanden. Al mijn angsten voor het spreken in het openbaar kwamen voor mijn gevoel uit. Pff dan zak je echt door de grond kan ik je vertellen.

Dus wat doe je dan? Juist… opnieuw terug in de schoolbanken –> naar de experts. Mijn NLP-trainer heb ik helemaal onder de loep genomen om te vragen wat voor strategie hij hanteert om zich vertrouwd voor een groep te voelen. En ik kan je zeggen.. het werkt! Niet dat ik nou perfect voor een groep kan praten… nee ik heb voor mezelf de overtuiging nu dat het helemaal oké is als het niet perfect is (wat is perfect?). Omdat ik daarmee laat zien dat je gewoon voor een groep kan en mag staan ook al stotter je, weet je even niks te zeggen, praat je met een hoge ademhaling, vergeet je driekwart van de tekst etc… Door het niet perfect te hoeven doen, kan ik voor mezelf in ieder geval niet meer falen.

Welke doelen ga ik bedenken voor volgend jaar?

Zo… aangezien de doelen van dit jaar zo onwijs goed zijn uitgekomen…welke fantastische doelen ga ik dan bedenken voor 2018? Want het werkt schijnbaar… dus… wat zal ik eens bedenken? Daarover in een volgend artikel meer.
Heb jij je doelen ook al behaald? Ben je nog bezig, of had je eigenlijk geen doelen gemaakt? Ben benieuwd naar jouw reflectie van je jaar!

Fijne dag!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Je ontvangt dan regelmatig een mail met leuke blogs over inspirerende personen, boeken, films en nieuwtjes met betrekking tot het behalen van doelen en het leven naar je potentieel.

0 reacties

Laat jouw reactie achter