De fantastische inzichten uit frustraties

Misschien herken je dit wel: Je leven is op zich best prima. Er komt geld binnen om de maandelijkse lasten te betalen, je hebt een sociaal leven en je woont in een prima buurt. Toch heb je het gevoel dat er ergens nog wat knaagt. Dat je niet alles eruit haalt wat erin zit. Dat je soms het gevoel hebt dat er nog van alles is wat je wilt, maar dat je eigenlijk ook niet precies weet wat dat dan is. En dan komen we misschien wel bij de vraag der vragen. Eentje die belangrijk is om regelmatig aan jezelf te stellen; want wát wil ik nou eigenlijk precies? En hoe krijg ik dat helder voor ogen?

De balans tussen tevreden zijn en groei

Het zit in ons als mens om te streven naar verandering. Ook al ben je op dit moment tevreden (wat belangrijk is), dit wil niet zeggen dat je over 10 jaar nog steeds met exact hetzelfde leven tevreden bent. Wij houden van groei en verandering, omdat je zo het gevoel krijgt dat je leeft en je jezelf blijft ontwikkelen. Aan de andere kant, télkens iets willen veranderen geeft juist onrust en zal ervoor zorgen dat je nooit dat tevreden gevoel zal krijgen. Ergens zal er dus een balans moeten zijn tussen oprecht tevreden zijn en blij met datgene wat je op dit moment hebt. Én aan de andere kant jezelf blijven ontwikkelen door ermee bezig te zijn met datgene waar je nou zou willen streven.

Wat wil ik precies en hoe krijg ik dat helder voor ogen?

Wat past bij je?

Wat past bij je?

Als je op dit moment een leven leidt wat niet bij je past dan voel je dat onbewust of bewust. Je kunt het bijvoorbeeld merken aan het feit veel dingen moeilijk lijken te gaan, dat je vaak niet happy bent, geen zin in de dag hebt, dat je misschien het gevoel hebt tegengehouden te worden of dat je merkt dat je negatiever gaat denken. Dit zou zomaar een scenario kunnen zijn die in de loop der jaren is ontstaan. Een vicieuze cirkel die er langzaam in is geslopen.

Het zou natuurlijk ook  gewoon zo kunnen zijn dat je merkt dat de verveling erin is geslopen, een sleurgevoel, waardoor elke dag dat je opstaat niet die kick hebt van oprecht écht zin hebben in de dag. Een gevoel dat je graag wat meer zou willen voelen. En dat je weet dat dit ook anders zou moeten kunnen, maar hoe?

Wat wil je graag doen?

Ik geloof oprecht dat als we allemaal zouden doen wat we echt willen, dat de wereld fantastisch uit gaat zien. Want als iedereen zou leven naar zijn of haar potentieel dan voel je ook oprecht dat je van datgene gelukkig wordt. Dat je graag doet wat je doet en bent waar en met wie je wilt zijn. Het hoeft niet persé makkelijk te gaan, maar je voelt wel dat datgene bij je past en klopt met wie jij bent als persoon. En dat straal je vervolgens ook uit. Je straalt uit dat je doet wat je wilt doen en bent met wie je wilt zijn en kort gezegd dat je gewoon weet wie je zelf bent als persoon. Jij voelt dat, de omgeving ziet dat en zal zich als een magneet tot jou aangetrokken voelen. Want jij staat daar plotseling te doen wat je graag doet vanuit wie je echt zelf bent. En diegenen die zich verwant voelen met jou, daar zal jij opeens een inspirerend voorbeeld voor zijn.

Hoe kom je erachter wat je wilt?

Dan komen we dus bij de grote vraag. Hoe kun je er nou achter komen wat je nou echt wilt? Dat wat je mist? Een tool die je daarbij kan helpen is om je af te vragen waar je op dit moment van baalt in je leven? Wat vind je nou eigenlijk allemaal niet leuk? En waarom vind je dat niet leuk? Je grootste frustraties  zijn namelijk in feite een bron van inzicht, omdat ze je omgekeerd vertellen wat je eigenlijk graag zou willen.

Je grootste frustraties zijn een bron van inzicht in wat je niet meer wilt en dus een opstap naar wat je wel wilt.

Stel dat je werk je frustratie is

Stel dat je werk je frustratie is

Stel namelijk dat je baalt van je werk. Je staat elke dag met tegenzin op om naar je werk te gaan. Waar komt die tegenzin nou eigenlijk echt vandaan? Komt het door je collega’s of je baas waar je niet mee op kunt schieten, of zijn het misschien de werkzaamheden zelf, of de locatie? Wat is nou precies je grootste ergernis?

Als je weet wat je grootste ergernis is, dan kun je er ook wat aan doen. Wat zorgt er nou specifiek voor dat dit jou zo ergert? Stel dat het een collega is waar je niet mee op kunt schieten. Je vindt je werk eigenlijk best leuk, maar door die ene collega is het ramp om naar je werk te gaan en kost het letterlijk energie elke ochtend op te staan. Hoe kan het dat die collega jou zoveel energie kost? Hoe zou die collega zijn in jouw ideale situatie? Hoe zou hij of zij zich gedragen, welke dingen zou hij of zij zeggen en hoe zou dat dan jullie relatie verbeteren?

Je bent de maker van je eigen leven

Weet dat je zelf de maker bent van je eigen leven. Jij kunt altijd zelf bepalen hoe je reageert, maar je hebt nooit invloed op hoe anderen gaan doen of reageren. Dus als je bijvoorbeeld elke werkdag weer hoopt dat een collega anders tegen je gaat doen, betekent dat je de controle uit handen geeft en dat je wellicht telkens bevestigd wordt in een teleurstelling. Wat je altijd wel zelf in de hand hebt is wat je zelf kan doen. Welk gedrag, welke handeling, welke houding, welke nieuwe overtuiging zou jou kunnen helpen aan een betere relatie met die collega. Ook wel jouw  ‘circle of influence’ genoemd. En als dit allemaal geen effect heeft, dan zal in dit voorbeeld de enige manier om jouw werk leuk te houden zijn simpelweg te accepteren dat je band met je collega is hoe die is óf een manier weten te vinden waardoor je niet meer met diegene hoeft te werken.

Neem de leiding over je eigen leven

Als je de juiste vragen aan jezelf stelt, dan word je je bewuster van situaties waar je tegenaan loopt en kun je dus ook heel bewust keuzes gaan maken wat je er aan zou kunnen doen. En dan zou het zomaar kunnen zijn dat er uiteindelijk voor de buitenwereld eruit zou kunnen zien dat er niks concreet is veranderd. Maar dat er voor jou juist wél van alles is veranderd, omdat je nu bewust bent geworden van de situatie en de mogelijkheden die je hebt.  Je hebt de leiding genomen over je eigen leven en dat is een perfecte manier om weer plezier terug te krijgen.

Je komt dichter bij de kern als je jezelf de juiste vragen stelt.

Dus samenvattend; het kan heel interessant zijn om je bewust je worden van je frustraties en deze eens op papier te zetten. En dan door middel van vragen stellen aan jezelf dichter bij de kern te komen. Om je hierbij te helpen kun je hieronder een stappenplan downloaden om dit voor jezelf op papier te zetten.

Heel veel succes ermee!

Liefs Nicole

Van klacht tot perfect leven

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws? Je ontvangt dan regelmatig een mail met leuke blogs over inspirerende personen, boeken, films en nieuwtjes met betrekking tot het behalen van doelen en het leven naar je potentieel.

0 reacties

Laat jouw reactie achter